HTML

In the VIII

A Wiener Festwochen keretében zajló Into the city programsorozat Mitten im Achten elnevezésű programjának előkészületét szolgálja ez az oldal. A 2008 június 6. és 8. között zajló rendezvény keretében a budapesti 8.ker. hangulata költözik át a tőle sokban különböző bécsi nyolcadik kerületbe, Josefstadtba. Szervezők: Bálint Móni és Kálmán Rita - IMPEX Kortárs Művészeti Szolgáltató, Budapest; Bernadette Ruis és Wolfgang Schlag - Wiener Festwochen, Bécs.

Friss topikok

Linkblog

Mitten im Achten - az osztrák Barátok közt ...

2008.02.04. 17:31 ritakalman... amit elmosott a közönség-harag:

The title “Mitten im Achten” refers to  a TV soap/comedy series which was produced by the ORF (Austrian Broadcasting Corporation) which ran from May 10 to June 29 2007. The title
translates to "In the Middle of the 8th", referring to Vienna's Josefstadt.
The plot revolved around a family, a neighbouring flat share, and a bar in Vienna. It showed a demagogic mix of stereotypical, one-dimensional characters, often drawing humour from their incompatibility and mocking clichés rather than providing real identification figures. From the start, the show received extremely bad ratings and devastating criticism and was thus cancelled in the middle of its first season.

Szólj hozzá!

Túra - virsli vurstli

2008.01.21. 22:30 bmmv

A főépület előtt áll egy páratlan építészeti elem, egy virslis stand, amit szintén be lehetne kapcsolni a túrákba.

Szólj hozzá!

Túra - tenisz kert

2008.01.21. 22:27 bmmv

A kollégium tetőtéri tárgyalójából rálátni egy másik elhagyatott belső udvarra. Itt tenisz pálya volt régen.

Szólj hozzá!

Túra - bowling pálya

2008.01.21. 22:26 bmmv

Labdaszámláló ?

Szólj hozzá!

Túra - bowling klub és sportplatz

2008.01.21. 22:25 bmmv

A városi gázszolgáltató dolgozóinak egy kisebb kolóniája található a negyedben. Ezeknek a családoknak épült a házak között a bowling klub és a sportpálya. A házak között megbújó, csak a bennfentesek által ismert pályát ma a környékbeli iskolák használják. A bowling teret hamaros felújítják, és megszűntetik vip jellegét.

Szólj hozzá!

Túra - palota

2008.01.21. 22:21 bmmv

A volt térképészeti intézet mögött (Krotenthallergasse) egy üres palota található, ami komolyzenei koncerteknek, filmforgatásoknak és reprezentatív eseményeknek, báloknak szokott helyet adni.

Szólj hozzá!

Túra - térképészeti bejárata

2008.01.21. 22:17 bmmv

a volt katonai épület bejárata

Szólj hozzá!

Túra - térképészeti intézet

2008.01.21. 22:15 bmmv

2007-ben a Térképészeti Intézet elköltözött a VIII. kerületből. Az üresen maradt volt K&K-s épület története és funkciója hasonlít a Budapesten a Józsefvárosban álló katonai épületekhez, melyek most a Természettudományi Múzeumnak adnak nálunk helyet. Mindkettőben a lovas tiszteket képezték régen. A nagy üres tér sokféle rendezvényre hasznosítható. Itt aztán tényleg szárnyalhat a fantázia.

Szólj hozzá!

Túra - A bárónő kertje, nosztalgia és arisztokrácia találkozóhelye

2008.01.21. 21:59 bmmv

A túra egyik állomása egy közeli kert lehetne, amelyet bérházak zárnak körbe. A bérházakból származó bevételek az SOS Gyerekfalu támogatására szolgálnak. Ezt az elvarázsolt világot egy idős Bárónő igazgatja, aki az épületben lakik, és a környék egyik emblematikus figurája.

Szólj hozzá!

Hotel Józsefváros - tetőtéri tárgyaló

2008.01.21. 21:57 bmmv

Különleges helyisége az épületnek a kb. 70 m2-es tetőtéri tárgyaló. Régi rektorok fotói találhatóak itt, a berendezés itt sem változott a hatvanas évek óta. Mint a tetőteraszról, innen is lenyűgöző látvány nyílik a 8. kerületre.

Szólj hozzá!

Hotel Józsefváros - terasz

2008.01.21. 21:54 bmmv

A túrák néhány helyszíne lehet az épületen belül is. A szobákról még nincs kép, de egy vendégszobát talán lehetne használni. A másik lehetséges helyszín a 11. emelten található tetőterasz, amiből igazából kettő is van.

Szólj hozzá!

Hotel Józsefváros - a vörös szoba bejárata

2008.01.21. 21:51 bmmv

Szólj hozzá!

Hotel Józsefváros Vörös szoba

2008.01.21. 21:50 bmmv

A gyönyörű hatvanas éveket idéző terem az emeleten. Nevét a még ma is meglepően jó állapotú vörös-narancssárga színű padlószőnyegnek köszönheti. Ez egy kb. 25 x 20 méteres egybefüggő tér, amely a diákszálló lakóinak köszönhetően hangtechnikával, 1 db projektorral és vetítővászonnal van felszerelve. Itt különböző rendezvényeket, esti bulikat lehet szervezni.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Hotel Józsefváros műbőr ücsörgő

2008.01.21. 21:48 bmmv

A félemeleten hangulatos kis beülők vannak a folyosó mentén. Itt is lehetnek olvasnivalók, vagy zene.

 

Szólj hozzá!

Hotel Józsefváros vetítő

2008.01.21. 21:45 bmmv

A földszinten található az épület előadóterme, ami egyben a vetítő is. Itt magyar VIII. ker témájú filmeket vetítünk majd.

Szólj hozzá!

hotel józsefváros porta 2

2008.01.21. 21:43 bmmv

Bejárattol balra van néhány fotel a várakozóknak, jobbra pedig a porta pultja, a szobakucsokkal.

 

 

Szólj hozzá!

Hotel Józsefváros porta

2008.01.21. 21:41 bmmv

A látogatókat a főépületben több program várja. Akik a túrára várakoznak, olvasgathatnak a hallban...

 

Szólj hozzá!

Hotel Józsefváros

2008.01.21. 21:22 bmmv

A programok központja mindhárom napon egy egyetemi kollégium lesz, ami ideiglenesen Hotel Józsefváros névre lesz átkeresztelve. A Pfeilheim névű kollégium Bécs egyik legnagyobb, főképp vidéki egyetemisták elszállásolására szakosodott diákszállója. Fontos közösségi és kapcsolatépítési helyszín. A bécsi éjszakai életben a legkülönbözőbb célcsoportokat megszólító koleszos bulik (legyen ez egy intim szobabuli, vagy a szomszédi összefogással összehozott emeleti tivornya) révén szerzett hírnevet.

A diákszálló főépülete és az előtte található tér lesz a fesztivál központja.

Ez a kollégium előtti tér egy szelete.

 

Szólj hozzá!

Josefstadt, a bécsi Józsefváros egy része fölülről

2008.01.21. 20:22 bmmv

Egy kis bevezető: 

Josefstadt is Vienna’s eighth of 23 districts, with a population of
approximately 22.057 people. With an area of 1.08m2 Josefstadt is the
smallest district in Vienna.
It consists of the former ”Vorstädte” (outskirts) of Josefstadt,
Breitenfeld, Strozzigrund, and Alt-Lerchenfeld.
Through the years, Josefstadt has developed into a middle-class
neighbourhood. Most mayors have lived here, as does Austria's current president Heinz Fischer. It is a popular residential area preserving many of its pre-World War I Biedermeier and Historismus town houses as
well as several notable baroque buildings. Many of Vienna’s rich have luxury apartments here.
Due to its proximity to the University, Josefstadt is also a student’s district. It has a large number of student residences. One of the biggest ones is the “Pfeilheim” with about 800 Students living there.
In 2006, Josefstadt has become Vienna's second district to have a Green Party district mayor.

Móni: Hasonlóságok és különbségek a 8-ban.
Még ősszel, az első Josefstadt-i túrám során összeírtam néhány dolgot, ami a két kerületet (a budapesti és a bécsi nyolcker) összehasonlítva eszembe jutott.
Josefstadt, csendes, viszonylag homogén, jómódú, polgári, tradicionális. Néhol arisztokratikus. Egy biztonságos fészek, ahol mindenki mosolyogva köszön a polgármesternek az utcán, és ahol az államelnök (Heinz Fischer) is egy állami bérlakásban lakik, lemondva a neki kijáró pompáról. Körülbelül a Budapesti 8 egy harmada lehet a területe, vagy még akár kisebb is.
Józsefvárosban néhány utca, elsősorban a palota negyed, egy hasonló hangulatot idéz (régi idők arisztokratái, a monarchia kivételezettjeinek emlékét), de ennél sokkal több arca van, és sokkal nagyobb. A régi arisztokrácia épületei már közel 60 éve középületek. Ráadásul (főleg napjainkban) a változás, mobilitás, átrendeződés jellemzi. A nyóckerről nem a nyugalom és a biztonság jut az eszedbe, nálunk a polgármester testőrökkel jár, és Sólyom László beköltözése a kerületbe mindenkiben gyanút keltene, hátha megőrült.

Néhány épület felidézi a két ország közös múltját. A Josefstadtban található üres Térképészeti Intézet épülete 100 éve hasonlókatonai funkciót töltött be, mint a  Ludovika (jelenleg a Természettudományi Múzeum) és hasonlóan nagy park tartozott hozzá, ahol a tisztek kilovagolhattak. Josefstadtban beépítették, nálunk az Orczy kert idézi. 

Az egyetemi épületek, klubok, kocsmák és a kollégiumok mindkét negyedben fontos elemét képezik az életnek.
Josefstadt nett. Ottjártakor épp egy olyan ház teljes felújításához kezdtek hozzá, ami nálunk nagyon jó állapotúnak, sőt „felújítottnak számít”. Az elmúlt 20 év pora ragadt csak rá, és nem a második világháború vagy az 56-os harcok golyónyomait viselte, mint a Józsefvárosban sok ház. Ugyanakkor alig van foghíjtelek, bontás, és a legtöbb épület 100 éves lehet, elszórva találunk csak néhány újabb vagy akár a hatvanas években épült házat.
Néhány érzésem a két hellyel kapcsolatban:

Josefstadt

 

Józsefváros

 

 

nyugalom

feszültség

visszafogott egyetértések

konfliktusok

Népszerű de nem igazán sűrű, központ mégis viszonylag csendes.

Központi elhelyezkedésű mozgalmas negyed, ahol vannak sokak által ismert és használt csomópontok (Keleti, Blaha, Kálvin tér) és elzárt, sokak által elkerült részek (Mátyás tér és környéke)

Az építészeti örökség megőrzése, figyelve az épületek minőségének és a terület elrendezésének változatlanságára

Sok bontás, építés, átrendezés és rengeteg lerobbant épület

biztonság

A remény és a reménytelenség együttese

jómódú

A napi életben maradásért folytatott harc jellemzi lakóit. És házait is

 

kiegyensúlyozott

Vibráció, rengeteg eltérő energia

tradicionális

Radikálisan változó, újításra ösztönző

Homogén, osztrák családok, jó gazdasági helyzet, „bourgeois”

Etnikailag és szociálisan nagyon heterogén, sok szegény, kisebbségi, bevándorló, vidékről felköltözött, néhány fiatal feltörekvő értelmiségi.

A tolerancia erkölcsi minimum

A tolerancia napi szükség, használata pragmatikus, a konfliktusok elkerülését szolgálja (ami nem mindig sikerül) a heterogén környezetből adódik.

Kulturális homogenitás

Kulturális sokszínűség

 

 


Szólj hozzá!