HTML

In the VIII

A Wiener Festwochen keretében zajló Into the city programsorozat Mitten im Achten elnevezésű programjának előkészületét szolgálja ez az oldal. A 2008 június 6. és 8. között zajló rendezvény keretében a budapesti 8.ker. hangulata költözik át a tőle sokban különböző bécsi nyolcadik kerületbe, Josefstadtba. Szervezők: Bálint Móni és Kálmán Rita - IMPEX Kortárs Művészeti Szolgáltató, Budapest; Bernadette Ruis és Wolfgang Schlag - Wiener Festwochen, Bécs.

Friss topikok

Linkblog

Josefstadt, a bécsi Józsefváros egy része fölülről

2008.01.21. 20:22 bmmv

Egy kis bevezető: 

Josefstadt is Vienna’s eighth of 23 districts, with a population of
approximately 22.057 people. With an area of 1.08m2 Josefstadt is the
smallest district in Vienna.
It consists of the former ”Vorstädte” (outskirts) of Josefstadt,
Breitenfeld, Strozzigrund, and Alt-Lerchenfeld.
Through the years, Josefstadt has developed into a middle-class
neighbourhood. Most mayors have lived here, as does Austria's current president Heinz Fischer. It is a popular residential area preserving many of its pre-World War I Biedermeier and Historismus town houses as
well as several notable baroque buildings. Many of Vienna’s rich have luxury apartments here.
Due to its proximity to the University, Josefstadt is also a student’s district. It has a large number of student residences. One of the biggest ones is the “Pfeilheim” with about 800 Students living there.
In 2006, Josefstadt has become Vienna's second district to have a Green Party district mayor.

Móni: Hasonlóságok és különbségek a 8-ban.
Még ősszel, az első Josefstadt-i túrám során összeírtam néhány dolgot, ami a két kerületet (a budapesti és a bécsi nyolcker) összehasonlítva eszembe jutott.
Josefstadt, csendes, viszonylag homogén, jómódú, polgári, tradicionális. Néhol arisztokratikus. Egy biztonságos fészek, ahol mindenki mosolyogva köszön a polgármesternek az utcán, és ahol az államelnök (Heinz Fischer) is egy állami bérlakásban lakik, lemondva a neki kijáró pompáról. Körülbelül a Budapesti 8 egy harmada lehet a területe, vagy még akár kisebb is.
Józsefvárosban néhány utca, elsősorban a palota negyed, egy hasonló hangulatot idéz (régi idők arisztokratái, a monarchia kivételezettjeinek emlékét), de ennél sokkal több arca van, és sokkal nagyobb. A régi arisztokrácia épületei már közel 60 éve középületek. Ráadásul (főleg napjainkban) a változás, mobilitás, átrendeződés jellemzi. A nyóckerről nem a nyugalom és a biztonság jut az eszedbe, nálunk a polgármester testőrökkel jár, és Sólyom László beköltözése a kerületbe mindenkiben gyanút keltene, hátha megőrült.

Néhány épület felidézi a két ország közös múltját. A Josefstadtban található üres Térképészeti Intézet épülete 100 éve hasonlókatonai funkciót töltött be, mint a  Ludovika (jelenleg a Természettudományi Múzeum) és hasonlóan nagy park tartozott hozzá, ahol a tisztek kilovagolhattak. Josefstadtban beépítették, nálunk az Orczy kert idézi. 

Az egyetemi épületek, klubok, kocsmák és a kollégiumok mindkét negyedben fontos elemét képezik az életnek.
Josefstadt nett. Ottjártakor épp egy olyan ház teljes felújításához kezdtek hozzá, ami nálunk nagyon jó állapotúnak, sőt „felújítottnak számít”. Az elmúlt 20 év pora ragadt csak rá, és nem a második világháború vagy az 56-os harcok golyónyomait viselte, mint a Józsefvárosban sok ház. Ugyanakkor alig van foghíjtelek, bontás, és a legtöbb épület 100 éves lehet, elszórva találunk csak néhány újabb vagy akár a hatvanas években épült házat.
Néhány érzésem a két hellyel kapcsolatban:

Josefstadt

 

Józsefváros

 

 

nyugalom

feszültség

visszafogott egyetértések

konfliktusok

Népszerű de nem igazán sűrű, központ mégis viszonylag csendes.

Központi elhelyezkedésű mozgalmas negyed, ahol vannak sokak által ismert és használt csomópontok (Keleti, Blaha, Kálvin tér) és elzárt, sokak által elkerült részek (Mátyás tér és környéke)

Az építészeti örökség megőrzése, figyelve az épületek minőségének és a terület elrendezésének változatlanságára

Sok bontás, építés, átrendezés és rengeteg lerobbant épület

biztonság

A remény és a reménytelenség együttese

jómódú

A napi életben maradásért folytatott harc jellemzi lakóit. És házait is

 

kiegyensúlyozott

Vibráció, rengeteg eltérő energia

tradicionális

Radikálisan változó, újításra ösztönző

Homogén, osztrák családok, jó gazdasági helyzet, „bourgeois”

Etnikailag és szociálisan nagyon heterogén, sok szegény, kisebbségi, bevándorló, vidékről felköltözött, néhány fiatal feltörekvő értelmiségi.

A tolerancia erkölcsi minimum

A tolerancia napi szükség, használata pragmatikus, a konfliktusok elkerülését szolgálja (ami nem mindig sikerül) a heterogén környezetből adódik.

Kulturális homogenitás

Kulturális sokszínűség

 

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intheviii.blog.hu/api/trackback/id/tr91306323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.